Huren zit meer dan ooit in de lift!

Huren zit meer dan ooit in de lift!

Ben jij op zoek naar een nieuwbouwappartement om te verhuren, maar ben je niet zeker of dat een goede investering is? Dan kunnen wij je nu verzekeren van wel! Want huren zit meer dan ooit in de lift en is dus een goede optie. Een nieuwbouwappartement kopen om te verhuren is meer dan een financiële investering!

 

Waarom kopen om te verhuren een goede investering is

Een woning kopen om te verhuren, noemen we ook wel het kopen van een opbrengsteigendom. Daar is een duidelijke verklaring voor want het gemiddelde rendement ligt namelijk relatief hoog. Hoeveel rendement je uit jouw investering haalt, is helemaal afhankelijk van de omstandigheden zoals:

 • De kostprijs van de woning
 • Voor hoeveel euro je het kan verhuren
 • Hoeveel onderhoudskosten er zijn

De voorbije jaren zijn woningprijzen fors gestegen. Daarom raden we ook aan om goed na te denken over het type woning dat je wil kopen. De huidige woningmarkt laat zien dat een appartement kopen, om later te verhuren, vaak de beste keuze is. Waarom? Dat spreekt voor zich: een appartement is relatief goedkoper dan een huis, het vergt minder onderhoud en is vaak ook kleiner dan een huis. Nog een mooi pluspunt is dat mensen die een woning willen huren vaak zoeken naar appartementen. Ideaal voor de huurder is een appartement van middelmaat met twee slaapkamers.

 

Hou rekening met de kosten die erbij komen kijken

Een nieuwbouwappartement kopen om te verhuren is een goede manier om geld te verdienen. Maar niet te vergeten, de opbrengsten moeten dan wel hoger zijn dan de kosten. Net daarom willen wij je alert maken op alle bijkomende kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je een appartement koopt om later te verhuren, moet je niet alleen de aanschafprijs betalen maar ook nog registratierechten, notariskosten en aktekosten. Dit alles samen bedraagt gemiddeld 14% van de aanschafprijs. Dan heb je ook nog terugkerende kosten:

 • Verzekeringen
 • Onderhoudskosten
 • Hypotheekkosten (eventueel)
 • Juridische kosten

 

Hoelang duurt het proces?

Een appartement kopen om later te verhuren neemt misschien wel wat meer tijd in dan je zou denken. Je moet huurders zoeken en hier een goed gevoel bij hebben dat ze het pand goed gaan behandelen. Daarnaast moet je ook met juridische problemen rekening houden. Zo moet er een goed en waterdicht huurcontract worden opgemaakt. Met al deze vragen kan je bij Freca terecht, wij staan je in heel het proces bij zodat jij zorgeloos je investering kan aangaan.

 

Wat zijn de gevolgen op fiscaal vlak?

Fiscaliteit op vastgoed is de laatste jaren niet veranderd. Je betaalt als verhuurder onroerende voorheffing en wordt belast via de personenbelastingen. Die belastingen worden niet berekend op de werkelijke huurinkomsten, maar op basis van het kadastraal inkomen. In de praktijk ligt dat dus heel wat lager dan de reële huurinkomsten wat zeker positief is!

 

Een woning verhuren, enkele voor- en nadelen op een rij

Aan elk voordeel hangt natuurlijk ook altijd een nadeel vast. Zonder je af te schrikken, bereiden we je daar liefst toch ook op voor. Zo ben je zeker van je investering:

Nadelen:

 • Risico op leegstand
  Het is een scenario waar je niet aan wil denken, maar het kan altijd. Wat als je geen huurder vindt? Dan heb je natuurlijk ook geen maandelijkse inkomsten.
 • Onverwachte kosten
  Bij een nieuwbouwappartement zijn onverwachte kosten minder van toepassing, maar het kan wel altijd. Je moet ook altijd rekening houden met de onzorgvuldigheid van je huurders.
 • Grote aankoopkost
  We hebben het hierboven er al eens over gehad, maar je mag niet vergeten dat dit een investering is waar ook een grote kost bij komt kijken. Als je goed geïnformeerd bent en weet waar je aan begint, valt dat allemaal wel mee. Maar laat je dus zeker goed informeren voor je onbezonnen aan deze investering begint.

Voordelen:

 • Dubbel rendement
  Door je tweede woning te verhuren, haal je snel rendement uit je investering. Vanaf je een huurder hebt, hoef je het pand enkel maar te onderhouden. Daarnaast moet je ook in je achterhoofd houden dat er een stijging is van vastgoedprijzen. Dit maakt dat je investering in vastgoed op lange termijn meer waard kan zijn dan toen jij dit kocht.
 • Stijgende marktwaarde
  De vraag naar woningen en appartementen om te huren blijft stijgen. De toekomst kunnen we niet voorspellen, al lijkt het er op dat dit zal blijven stijgen. Dit omdat er vaker éénoudergezinnen, maar ook veel singles zijn die hun eigen plekje willen.
 • Extra inkomen
  Wanneer je jouw woning verhuurt, krijg je daar huurgeld van. Dat zijn dus extra inkomsten die mee de investering afbetalen.
 • Lage rentes
  Wist je dat wanneer je leent voor een investering, je beroep kan doen op lage rente? Dat maakt lenen voor vastgoed enorm interessant.

 

Bij Freca ligt de focus op nieuwbouwprojecten, onze experts kunnen je hier dus extra goed bij helpen. Je staat er niet alleen voor, bij Freca stappen we samen in dit project en informeren we je zo goed mogelijk tijdens je investering. Neem contact op en zet je eerste stappen richting je woning om te verhuren!